Site logo

Plug-in hybrider forklaret

Hvad er en plug-in hybrid og hvordan virker den egentlig? Du får hele forklaringen her.

Plug-in hybrider – også kendt under forkortelsen PHEV – er en biltype der kort sagt giver dig det bedste fra elbilen og det bedste fra hybridbilen.

Plug-in hybrider består grundlæggende af en elektrisk motor, et genopladeligt batteri og en forbrændingsmotor.

I modsætning til den traditionelle hybridbil, tilsluttes en PHEV til elnettet via et kabel, hvorfra dens batteri oplades.

Batteriet leverer elektrisk energi til den elektriske motor, som er forbundet til hjulene. Den elektriske motor håndterer mere eller mindre al fremdrift indtil batteriet er afladt, hvorefter forbrændingsmotoren supplerer ind.

Når bilen bremser, opsamler det regenerative bremsesystem den ellers spildte energi ,der opstår af friktion ved nedbremsning, og sender denne ned i det genopladelige batteri, som så konverterer energien til elektricitet som igen bruges til den elektriske motor.

Da plug-in hybrider hovedsageligt kører på elektricitet, som ofte er produceret på vedvarende vis i Danmark, udleder de næsten eller ingen forurenende stoffer fra udstødningsrøret under kørsel.

 

Forskelle mellem plug-in hybrider og andre elektriske køretøjer (EV’er)

 

Traditionelle hybrider har også et genopladeligt batteri og en elektrisk motor, men får primært deres energi gennem en benzin eller diesel forbrændingsmotor og skal altså tankes som “almindelige” biler. Traditionelle hybrider kan altså ikke oplades via et stik ligesom plug-in hybrider.

Elbiler er ligesom plug-in hybrider drevet af en elektrisk motor, men har ikke en supplerende forbrændingsmotor til at hjælpe dem når batteriet er fladt. Da elbiler ikke har udstødningsrør, udleder de ingen forurenende stoffer under kørsel.

Brændselscellehybrider – eller brintbiler – består af en elektrisk motor og et batteri, som drives ved at omdanne brint til elektricitet ved hjælp af brændselsceller.