Site logo

Frost på ruderne? Store bøder og frakendelse af kørekort

Den kolde skandinaviske vinter er endnu en gang over os, og det betyder frost på bilruderne. Du tænker måske, at du bare lige skal skrabe en god plet fri på ruderne for at kunne køre, som den erfarne bilist du jo er. Men faktum er, at politiet kan snuppe kørekortet hvis 50 % eller mere af bilens ruder er tiliset og dermed begrænser dit udsyn.

I denne artikel

Hvor meget skal man kunne se ud af ruderne på en bil?

Du skal i hvert fald have minimum 50% sigtbarhed ud af forruden og sidespejlene. Færdselsloven foreskriver ikke procenter i forhold til sigtbarhed, så det vil være politiets vurdering. Dog er meldingen helt klar fra både politi og andre fagfolk; mindst halvdelen af bilens forrude skal være sigtbar. Er den ikke det, vil det sandsynligvis koste en frakendelse af kørekortet.

Det er din pligt, at sikre, at køretøjet kan benyttes, uden at være til fare for andre trafikanter. Hvis du ikke har fuldt udsyn fra cockpittet, og dermed mulighed for at orientere dig, er du til fare for andre. Senest blev en bilist fra Vanløse altså snuppet og sigtet for at køre med tilisede ruder.

"Et køretøj skal være således indrettet og holdes i en sådan stand, at det kan benyttes uden fare og ulempe for andre samt uden skade for vejene."
Færdselsloven
§ 67

Hvorfor kommer der is på bilruden om vinteren?

Det korte svar er, at bilens overflade afkøles hurtigere end bilens inderside. Der er 2 afgørende faktorer, der gør at bilens ruder fryser til is.

  • Temperatur
  • Luftfugtighed

Når glastemperaturen falder til under 2°, kondenseres vanddampen i luften og fryser. På grund af luftfugtighed, dannes der is på indersiden og ydersiden af bilen.

Du har måske bemærket, at bilens forrude kan være dækket af frost, mens resten af bilen ikke er det. Dette skyldes, at glasset mister varme hurtigere end mange andre materialer.

Isdannelse på indersiden af en forrude skyldes nøjagtig de samme ting, der forårsager den på ydersiden af glasset – fugt og temperatur. Når den indvendige temperatur i din bil bliver lav nok, vil enhver fugt i luften kondensere og begynde at klæbe til overflader, inklusive forruden, sideruderne og bagruden. Når fugten kommer i kontakt med koldt glas, begynder den at fryse.

Hvordan undgår man frost og dug på indersiden af bilruden?

Overskydende fugt inde i en bil er forårsaget af en række ting. Det kan være så simpelt som en våd frakke, et par sko eller paraply efterladt i bilen natten over. Alternativt kan et vindue, der ved et uheld står åbent, tillade regn eller sne at trænge ind. Selv hvis du har haft varmen kørende lige før parkering, kan det efterlade yderligere fugt i luften.

Mere alvorlige, men nogle gange sværere at få øje på, er problemer med bilens dræning eller ventilation. Hvis bilen på den ene eller anden måde er utæt, og dermed tillader vand at trænge ind, kan forårsage at bilen er fugtig og sårbar.

Se efter tegn som våde gulvmåtter eller sæder, og tjek for tydelige tegn på beskadigede dør- eller vinduespakninger eller blokerede drænhuller i bunden af døren.

Det sidste du kan gøre er, at lægge fugtabsorberende ting ind i kabinen. Det kan bla. være silica gel poser, ligesom dem, du får med når du køber et par nye sko, eller endda kattegrus. Begge er fantastiske til at absorbere fugten i luften, og forhindrer dermed isningen på indersiden af ruderne. Husk dog at skifte en gang i mellem.

Hvad er bøden for at køre med tilisede ruder

Bøderammen starter på 1.000 kr. og går så langt som til ubetinget frakendelse af kørekortet, alt efter hvor grelt tilfældet er. Det siger lidt om, hvor alvorligt der ses på denne type forseelse.

Hvordan fjerner man is fra bilens ruder?

Forebyggelse er den bedste løsning, så her er 4 ting du kan gøre for at forhindre ydersiden af ruden i at fryse til is:

  1. Køb et frontrudedækken. Disse koster typisk mellem 50 og 200 kr., og kan spare dig for en masse besvær, tid og i sidste ende, penge.
  2. Hæld en blanding saltvand på ruderne aftenen før. Brug ca. 3 tsk ikke-jodiseret salt til 4 dl vand, og hæld på ruderne når du parkerer.
  3. Hæld en blanding af eddike og vand på bilens ruder aftenen før. Brug 3 dele eddike til 1 del vand.
  4. Hæld sprit på ruderne aftenen før. Bland 2 dele husholdningssprit med 1 del vand.

Disse løsninger har en lavere frysetemperatur end vand og fryser derfor kun over ved meget lavere temperaturer. Skulle temperaturerne falde under denne tærskel, bør du ty til andre foranstaltninger for at holde din forrude frostfri.

Er “uheldet” alligevel ude, og du står en kold vintermorgen og skulle have været kørt for 10 minutter siden, så kommer her tips til at fjerne is fra bilens ruder.

  • Spray med de-frost eller de-ice. En flaske koster et sted mellem 40 og 150 kr. og kan anvendes på de fleste biler, uden du skal bekymre dig om det rammer lakken.
  • Køb en god isskraber til din bil, en med både hård side og gummiside.
  • Sæt blæseren på på fuld hammer, og indstil den så den blæser op i ruden.

Is er ikke dit eneste problem

Vintervejret byder også på andre udfordringer for dine ruder, nemlig sjask og snavs. Når sneen på vejene efterhånden tør op og bliver snavset af bilsod, ender det i en gang møgbeskidt glat sjask. Det snavs kommer hurtigt fra vejen og op på din bils forrude.

Sørg for at have rigeligt med sprinklervæske på – og det skal naturligvis være frostsikret ned til minus 21 grader. Frostsikret sprinklervæske sikrer sprinkleranlægget mod frostsprængning.

Det siger færdselsloven

§ 67. Et køretøj skal være således indrettet og holdes i en sådan stand, at det kan benyttes uden fare og ulempe for andre samt uden skade for vejene.

Stk. 2. Ejeren eller den person (brugeren), som har varig rådighed over køretøjet, er ansvarlig for, at køretøjet er i lovlig stand.

Stk. 3. Føreren af et køretøj skal til enhver tid være opmærksom på, at køretøjet og eventuelt påhængskøretøj er i forsvarlig stand, særligt at styre-, bremse-, signal- og tegngivningsapparater samt lygter virker forskriftsmæssigt og sikkert, og at tilkoblingen til eventuelt påhængskøretøj er forsvarlig.

Stk. 4. Føreren af et motordrevet køretøj skal til enhver tid være opmærksom på, at køretøjet er i lovlig stand, for så vidt angår køretøjets afgivelse af støj, og for så vidt angår forhold ved køretøjets motor og køretøjets forureningsbegrænsende udstyr, der har betydning for det motordrevne køretøjs udledning af luftforurenende stoffer.

Læs hele Færdselsloven her